Pratite nas na

Vodimo vas na festivale koji slave kafu

 

Taman kad ste pomislili da znate sve o kafi… Kao pjena na površini vašeg omiljenog napitka ispliva podatak da o kafi na jedan potpuno drugačiji, slojeviti način razmišljaju gradovi širom svijeta. Gradovi? Da, upravo oni.

Dobro, ne baš bukvalno, ali ovdje govorimo o tome da u pojedinim mjestima, od Australije do Amerike, određen dio godine miriše baš na kafu. Intenzivno i neodoljivo.

U pitanju su prave smotre posvećene ovom napitku, pa je tako kafa svoje festivale dobila u brojnim gradovima. Možemo početi od Atine, a možemo i od Njujorka. Ili, recimo, Beča. Kao i od Istanbula, San Franciska, Pariza, Londona, Čarlstona, Brizbejna, Kejp Tauna, Čikaga, Glazgova, Berlina, Milana, Toronta, Viljnusa, Birmingema, Helsinkija, Talina, Edinburga, Sinsinatija, Amsterdama, Los Anđelesa, Seula, Ciriha, Barselone, San Antonia…

Odakle god krenuli, jedno je sigurno – nijedan od ovih gradova i njegovih ljudi nisu slučajno odlučili da slave kafu. Svjesni koliko nas bez nje ne može započeti dan, zamisliti predah ili druženje, ali i koliko je brojna industrija koja obuhvata sve korake u proizvodnji omiljenog napitka, ne čudi da su pojedini došli na ideju da globalnu ljubav prema kafi obilježavaju i na ovaj način.

Ipak, ti događaji su više od same prezentacije. Tako, na festivalu kafe u Velikoj jabuci, sredinom oktobra, hiljade posjetilaca uslužuju profesionalni barmeni iz najpoznatijih njujorških kafea. U ponudi je oko 100 vrsta kafe, ali i popratni sadržaji, poput različitih izložbi, nastupa muzičara ili filmskih projekcija, kao i radionica posvećenih ovom napitku.

Prvi dani aprila su rezervisani za nešto slično, samo u Londonu, dok je početak godine tradicionalno rezervisan za prijestonicu Austrije. U Beču je, naime, tada upriličeno istinsko proputovanje kroz svijet kafe, kada budu predstavljeni najnoviji trendovi u pripremanju i degustiranju neobičnih vrsta, kao i prženju kafe.

Festivali posvećeni kafi postoje i u Otavi, Dalasu, Stokholmu, Varšavi, Moskvi, Ankari, Kentu, Manili, Bostonu, Pekingu i mnogim drugim gradovima, a ovdje imate uvid u kalendar tih i sličnih događaja.

A dok vas put ne nanese na neki od njih, uživajte u šoljici svoje omiljene Elixir kafe, jer uz nju je taj ritual pravi festival ukusa i mirisa.