Pratite nas na

Umjetnost u šoljici kafe

Kafa je sama po sebi umjetnost, ali šta dobijemo kada ovaj čarobni napitak i konkretno uvedemo u umjetnički svijet? Pa, čista remek-djela, o čemu svjedoče i redovi, ali i fotografije koji slijede.

Naime, umjetnost u šoljici kafe nije ništa novo, već godinama slobodni umjetnici nastoje i uspijevaju naći načine da pomoću nje izraze svoju kreativnost. Tako su se neki okrenuli iscrtavanju na pjeni od kafe, drugi je koriste umjesto vodenih bojica, a postoje i oni kojima je crtanje tozom omiljena slikarska tehnika.

Jedan od popularnijih umjetnika ove vrste je Lee Kang Bin, vlasnik kafića iz Južne Koreje, kojeg je i publika na društvenim mrežama upoznala kroz radove u kojima kafa ima glavnu riječ. Naime, on, uz dosta vještine, uspijeva u šoljicama kafe iscrtati gotovo svaku grafiku, od poznatih slika Van Gogh-a, do likova iz popularnih crtanih filmova.

Barista iz Velike Britanije Dhan Tamanga je čovjek koji je, kako za njega u medijima vole da kažu, oslikavanje kafe doveo do savršenstva. On se četiri puta uzastopno na Svjetskom prvenstvo barista okitio titulom najboljeg.

Japanac Kazuki Yamamoto uz pomoć pjene mlijeka u šoljici kafe stvara zaista fascinantna djela. Ovaj umjetnik se specijalizivao za stvaranje 3D skulptura, koje čak prelaze iz jedne šoljice u drugu.

I Kohei Matsuno iz Osake takođe stvara različite likove u kafi. Njegova tehnika obuhvata upotrebu čačkalice i kašike, pomoću kojih na pjeni stvara fine detalje, nakon čega slijedi „sjenčenje“. Slavu je stekao adaptacijom detalja iz proslavljenih djela svjetske umjetnosti, poput „Vriska“ Edward-a Munch-a.

Kafa, mlijeko i lišće. Sasvim dovoljno materijala da Ghidaq al-Nizar napravi pravo umjetničko djelo, koje naziva #nulaprosutekafe. Od toza na lišću, kao na slikarskom platnu, tankim kistovima i čačkalicama iscrtava sjajne crteže.

Michael Aaron Williams na papiru starom oko 100 godina slika prekrasne portrete koristeći samo kafu i tintu kojom podebljava ivice. On ističe da je kafa izvrstan medij jer ima prirodnu organsku boju koja se savršeno slaže sa bojom starog papira.

Italijanska umjetnica Giulia Bernardelli stvara umjetnička djela od prosute kafe, pri čemu koristi samo prste, a ponekad upotrebi i lišće ili ostatke oguljenog voća.

Umjetnica koja je poznata samo po pseudonimu crade.one, po sopstvenom priznanju, rado pije kafu, ali s podjednakim žarom pomoću nje stvara i pravu čaroliju na slikarskom platnu. Najčešće slika poznate muzičare, a za sjenčenje portreta, kako pojašnjava, priprema kafu različite jačine.

Christoph Niemann je ilustrator koji kafom crta na salvetama. Njegovi radovi su zabavni i dopadljivi, a vama nakon ovog teksta ne preostaje ništa drugo već da uživate u šolji svoje omiljene Elixir kafe i eventualno se okušate u nekoj od ovih umjetničkih tehnika.