Pratite nas na

Putujemo kroz podneblja odakle dospijeva kafa

 

Kafa se uzgaja u više od 50 zemalja širom svijeta.

Za njen uzgoj su neophodni određeni klimatski uslovi, pa tako govorimo o područjima u kojima su nadmorska visina, vrsta i hemijski sastav zemlje, količine padavina i broj sunčanih dana u godini odigrali presudnu ulogu u tome da ih danas možemo nazvati podnebljima odakle nam dospijeva kafa.

Idealni uslovi za njen uzgoj su u ekvatorijalnom pojasu, koji je poznat kao tropsko područje, ali, samim tim, i „Pojas kafe“. On obuhvata središnji dio Afrike, Srednje i Južne Amerike i jugoistočnu Aziju.

Visoravni Kolumbije, plantaže sunčanog Brazila i mistične Indije, plodna polja iz srca vlažnog Vijetnama i egzotične Gvatemale postojbina su sve poznatije i naše, u svijetu sve prepoznatljivije Elixir kafe.

Ipak, kafa nam pristiže iz još nekih zemalja, stoga vas upravo sad vodimo na putovanje tim aromatičnim predjelima:

Kolumbija je svakako jedna od zemalja najpoznatijih po uzgoju kafe. Njene visoravni predstavljaju savršeno mjesto za uzgoj kafe, a sve se to, mahom, dešava na brojnim malim farmama širom zemlje. Tradicionalni način uzgoja, ali i transporta kafe i danas je dio tradicije proizvodnje kafe u Kolumbiji.

Brazil – kada je riječ o proizvodnji kafe, ovo je zemlja broj 1. Hiljade ljudi radi na farmama kafe u Brazilu, gdje podjednako dobro uspijevaju i Arabica i Robusta. Čista, slatka, srednje jačine i podjednake kiselosti, takva je kafa koja ovdje uspijeva.

Indija se sa kafom, ako se držimo legende, susrela u 16. vijeku, kada je Baba Budan u tu zemlju iz Jemena donio magičnu biljku, prokrijumčarivši nekoliko zrna, i posadio ih. Od tada je Indija, koja je poznata po filter kafi koja je veoma popularna na jugu zemlje, samo unapređivala svoju industriju kafe.

Gvatemala je postala poznata po uzgoju kafe s obzirom da je njena bogata vulkanska zemlja idealna za tako nešto. Ljuća aroma čokolade je ono što odlikuje kafu koja odavde pristiže, a za to je, između ostalog, zaslužna mikroklima koja podrazumijeva uzgoj isključivo na visini iznad 1370 metara.

Vijetnam je zemlja u koju je kafa stigla sredinom 19. vijeka, a potom je njena proizvodnja iznova oživljena tokom nekoliko posljednjih decenija. Sada je Vijetnam u samom vrhu zemalja koje izvoze kafu. Na brojnim malim plantažama širom zemlje uzgaja se uglavnom Robusta.

Među zemljama gdje se uzgaja kafa su i Havaji, Meksiko, Etiopija, Jemen, Kenija, Portoriko, Kostarika, Indonezija, Kuba, Nikaragva, Tajland, Togo, Burundi, Panama…

U mnogim od njih kafa se i dalje uzgaja na malim farmama, a berba se obavlja ručno, što samo dodatno utiče na njen kvalitet. Uostalom, nakon toliko pažnje i ljubavi, kafa koja nam pristiže iz ovih podneblja i ne može biti drugačija nego vrhunskog kvaliteta, zar ne?!