Pratite nas na

Put kafe od plantaže do šoljice

 

Da li ste ikad razmišljali o putu koji kafa „prevali“ kako biste vi mogli uživati u njenim ukusu i mirisu? A da li ste ikada pokušali da odgonetnete koliko je ljudi uključeno u taj proces? Brojka je fascinantna, s obzirom da govorimo o oko 60 miliona ljudi, koji su svakodnevno, širom svijeta, uključeni u proces uzgajanja, obrade i pripreme kafe!

Ta moćna industrija, odnosno, taj put od plantaže do šoljice podrazumijeva devet koraka, tokom kojih kafa od sjemena biva pretočena u očaravajući napitak. Svaka od tih faza je bitna na svoj način, a samo povezane mogu rezultirati potpunim užitkom. Da ne dužimo, ovo su te etape prepune arome:

  1. Sadnja

S obzirom da je zrno kafe sjeme, potrebno ga je tretirati na određen način, kako bi bilo plodonosno. To znači da kafu treba zasaditi u velike mreže, te ih često zalivati i biti obazriv kada je količina sunčeve svjetlosti u pitanju. Sadnja se uglavnom obavlja u vrijeme kišne sezone, dok je zemlja vlažna.

  1. Berba bobica

Da bi kafa bila spremna za žetvu, potrebne su 3-4 godine od sadnje. Bobice spremne za berbu su duboke crvene boje, što je znak da su zrele.

Berba se i danas uglavnom obavlja ručno, ali sve više i mašinski. Iskusni berači tokom dana mogu, u prosjeku, nabrati 45-90 kilograma bobica, što je dovoljno za 9-18 kilograma zrna kafe. Bobice kafe se beru jednom godišnje, ali u, recimo, Kolumbiji postoje dvije berbe, s obzirom da bobice tokom godine cvjetaju dva puta.

  1. Obrađivanje ploda

Nakon berbe, odnosno žetve, slijedi obrada plodova, tačnije odvajanje ploda od ljuske. Za to postoje dva načina. Prvi je suvi metod, koji se danas mahom primjenjuje u siromašnim podnebljima, gdje uglavnom postoji problem s dovoljnom količinom pitke vode. On podrazumijeva sušenje bobica na prostirkama koje su izložene prirodnom svjetlu i toploti i može trajati nekoliko sedmica.

Drugi je mokri metod, a to je mašinski način odvajanja opne od pulpe bobice. One potom prolaze kroz kanale za navodnjavanje, a onda završavaju u tankovima za vodu, gdje tokom 12-48 časova prolaze kroz proces fermentacije.

  1. Sušenje bobica

Vlažnost bobica koje su obrađene mokrom metodom ne bi trebalo da bude veća od 11 odsto. Takve bobice nastavljaju da se suše na suncu.

  1. Obrada i priprema zrna

Kako bi samo najkvalitetnija zrna bila spremna za transport, prvo se odvajaju ljuspice, pa se zrna poliraju i onda sortiraju na osnovu veličine i težine, ali i eventualnih nedostataka. Sva zrna koja nisu dovoljno dobra, samim tim, bivaju odbačena, a put ka krajnjim korisnicima nastavljaju samo ona najbolja.

  1. Transport kafe

Zelena kafa, kako je naziv za ovako pripremljena zrna, se potom brodovima transportuje do pojedinih odredišta, širom svijeta.

  1. Isprobavanje/Cupping

Kafa sada prolazi testiranje kvaliteta i ukusa. To je proces poznat kao cupping, koji se odvija u specijalnim uslovima i na određen način. Na početku, tester kafe (cupper) provjerava vizuelni kvalitet zrna, a onda slijedi testiranje mirisa i arome, dok se ukus ostavlja za kraj.

  1. Prženje kafe

Zelena kafa prženjem postaje braon i aromatična, baš onakva kakvu je mi poznajemo, pa je ovo, zapravo, najvažniji korak. Kafa se prži u mašinama za tu namjenu, u kojima je temperatura oko 287 stepeni Celzijusovih.

Zrna se cijelo vrijeme okreću, a kada temperatura dostigne 200. podiok, poprimaju braon boju i počinju da ispuštaju ulje i tada i nastaju aroma i ukus kafe. Odmah poslije prženja, zrna se hlade – putem vazduha ili vode.

  1. Mljevenje kafe

Samo pravilnim mljevenjem dobija se dobar ukus kafe. Mi u Elixir-u to itekako znamo i zato se držimo onog da će vam pravi ljubitelji kafe reći: Kakav je mlin, takva je i kafa. Stoga za mljevenje biramo samo najbolje – kafu koju je usitnio kamen, iz srca zemlje. Zrno po zrno, kamen pod kamen i zato je ugođaj u šoljici Elixir kafe očaravajući, baš kakav je i njen put od plantaže do naših domova.