Pratite nas na

Poznati koji su obožavali kafu

Ljubav prema kafi nije nešto od juče, a znamo i da ona ne poznaje granice. Tako su u njen zagrljaj pali mnogi, a odoljeli nisu ni brojni poznati i slavni.

Ipak, i među njima postoje one koje možemo nazvati pasioniranim kafoljupcima, kojima je svakodnevna rutina bila nezamisliva bez ovog čarobnog napitka.

Jedan od poznatijih slavnih ljubitelja kafe je francuski pisac Onore de Balzak, koji je ostao upamćen i po pričama da je dnevno pio 60 šoljica kafe. Prema nekim navodima, dok je pisao „Ljudsku komediju“ popio je ukupno 5.000 šoljica kafe, a pisac je tvrdio da mu ona pomaže ne samo da ostane budan i da piše, već i da mu daje inspiraciju.

Za jednog od najvećih obožavalaca kafe slovi i francuski prosvjetitelj Volter, s obzirom da je dnevno konzumirao između 40 i 50 šoljica tog napitka. Za njega kažu i da je volio piti kafu pomiješanu s čokoladom. U svom omiljenom napitku je uživao i u kafeu „Le Procope“, najstarijem takvom objektu u Parizu, otvorenom 1686. godine, koji je svakodnevno posjećivao.

Njemački kompozitor Johan Sebastijan Bah je svom omiljenom napitku posvetio čak i „Kantatu o kafi“, blago satirično djelo o ženi koja ne može da živi bez kafe, a koja se i danas izvodi. Iako je u to vrijeme kafa zapravo smatrana opasnim porokom, Baha to nije sprečavalo da je svakodnevno pije u lokalnim kafeima.

I kompozitor Ludvig van Betoven je obožavao kafu, do te mjere da je insistirao da bude spremljena od tačno 60 zrna, a nije mu bilo teško da ih sam prebroji kako ne bi došlo do greške. Za njega i kafu se veže i anegdota da je svog saradnika Antona Šindlera, nakon što je odlučio da prekinu saradnju, upitao: „Zar nećeš popiti jednu kafu prije nego što se iseliš?“

Među slavnima koji su voljeli kafu je i čuveni danski filozof Seren Kjerkegor koji je pio crnu kafu sa mnogo šećera. Takođe, posjedovao je ličnu kolekciju od 50 šolja za kafu i od svoje sekretarice je svaki put tražio da pri odabiru neke od njih svoju odluku obrazloži validnim filozofskim argumentima. Nakon toga, šolju bi napunio šećerom, prelio jakom crnom kafom i popio gotovo naiskap.

Da nikad ne krenu na put bez svojih zaliha kafe, ljude je svojevremeno savjetovao Bendžamin Frenklin, američki pisac i publicista, pronalazač, naučnik i diplomata. On je mnogo vremena, naročito tokom života u Londonu, provodio u kafeima, gdje je volio da igra šah, razgovara o politici i, naravno, uživa u kafi.

U obožavaoce kafe su se upisali i L. Frenk Baum, autor romana „Čarobnjak iz Oza“, koji je pravio kafu tako da kašičica kroz nju ne može da propadne, te književnica Margaret Atvud i Dejvid Linč, reditelj, vizuelni umjetnik, muzičar i glumac.

I Elixir kafa ima svoje vjerne obožavaoce, kojih je svakim danom sve više i više. Svi oni su za nas istinske zvijezde, poznati i slavni, jer svojim izborom omiljenog napitka pokazuju da prepoznaju vrhunski kvalitet i aromu. Ko zna, možda nas uskoro iznenadi i neko umjetničko djelo nadahnuto upravo Elixir zrnom s pedigreom?!

A do tada, svoju ljubav prema kafi s nama možete podijeliti u našim Toplo oko srca pričama na našoj Facebook stranici, odnosno zasebnoj kategoriji na našem sajtu.