Pratite nas na

Najbolji YouTube kanali i blogovi posvećeni kafi


 
Online platforme su danas neizostavan dio svakodnevice, ali i mjesta gdje se kroje trendovi i gdje javnost razmjenjuje informacije i iskustva iz raznih oblasti.

Jedna od njih je i industrija kafe, pa stoga donosimo uvid u neke od trenutno najpopularnijih YouTube kanala i blogova posvećenih upravo kafi.

 

YouTube KANALI

 

European Coffee Trip je kanal istoimenog online magazina, koji je svojevrstan vodič kroz Evropu, ali putevima kafe. Obiluje tekstovima, intervjuima, fotografijama i video zapisima te donosi priče iz kulture spravljanja i konzumiranja kafe širom Starog kontinenta (ali i iz ostatka svijeta).

Za sve koji se bave prodajom kafe dobar prijedlog je platforma Seattle Coffee Gear, gdje autori, uz nepristrasan pristup proizvođačima, donose recenzije o brojnim vrstama kafe. Nude i savjete za pripremu kafe ili održavanje kafe opreme, ali i testove, uvide u istraživanja i eksperimente.

Coffe Fusion je zapravo virtuelna zajednica za sve one koje interesuje kafa. U svojoj biblioteci ima više stotina video zapisa koji, između ostalog, govore o tome kako napraviti savršenu kafu, ali i o samom procesu njenog pečenja.

James Hofman na svom istoimenom YouTube kanalu govori o svemu i svačemu što ima veze sa kafom – kako bi ukratko mogao da glasi opis njegovog sadržaja. Autor je planetarno popularni i višestruko nagrađivani barista i autor Svjetskog atlasa kafe (World Atlas of Coffee). Ponudiće vam brojne recepte, recenzije, video eseje i kratke dokumentarne filmove o kafi.

Tim Wendelboe je barmen svjetskog kalibra, ali i vlasnik plantaže kafe, koji na svom kanalu dijeli savjete iz vlastitog iskustva. Njegova video arhiva sadrži informacije o uzgoju i pečenju kafe, kao i najbolje recepte za napitke od kafe.

BLOGOVI

Među popularnijim blogovima koji slave kafu je onaj naziva Sprudge, gdje možete pročitati priče o novim kafeterijama širom svijeta, ali i sve one vijesti koje se na bilo koji način tiču svijeta kafe.

Pact Coffee vam približava degustaciju svježe pržene kafe. Autori putuju svijetom u potrazi za najboljom svježom kafom, koja dolazi direktno od velikih, ali i pojedinačnih malih proizvođača.

Na blogu Five Senses Coffee možete dobiti mnoštvo korisnih savjeta i preporuka kako da proizvode i usluge u vezi sa kafom učiniti što profesionalnijim i dopadljivijim svojim potrošačima.

Coffe Stylish slavi domaću kafu, što znači da se njegova autorka fokusira na pripremu kafe u kućnoj atmosferi. Njena kolekcija recepata sa svježim sastojcima je neodoljiva, a donosi i fantastična upustva za čišćenje aparata i mlinova za kafu.

Nakon višegodišnjeg iskustva u industriji kafe, barista Matt Perger iz Melburna je pokrenuo svoj edukativni blog Barista Hustle. On pomaže kolegama i ostalim profesionalcima iz ove branše da, pomoću online kurseva, unaprijede svoje vještine.

A tu je svakako i sajt elixir.ba, gdje u sakciji blog možete čitati zanimljive tekstove posvećene svom omiljenom napitku.