Pratite nas na

Kafa u svijetu legendi

 

Ako znamo da se u svakoj legendi krije i zrno istine, možemo samo zamisliti kakve sve tajne nosi namirnica koja je upravo to – zrno. Ali, ne bilo kakvo. Dovoljno je reći kafa i sama od sebe se otvaraju vrata legendi, tajni, bajkovitih prizora, mirisa, ukusa i mudrosti.

Svako zrno kafe, moglo bi se reći, nosi neku svoju tajnu, otkriva neku legendu o ovom, mnogima omiljenom napitku. Jedna od prvih legendi o kafi vodi nas u pustolovine grčkog junaka Odiseja. Homer je, naime, u svom istoimenom epu svojevremeno zapisao da je lijepa Helena, kako bi utješila Telemaha, poslužila Odisejevog sina vinom, ali i čudesnim tamnim, toplim napitkom. Legendarni grčki pjesnik ga je nazvao „nepenthes“, a legenda kaže da je imao moć da ublaži bol i odagna svaku tužnu misao.

Upravo su ovakvi zapisi o čudotvornom dejstvu kafe tu namirnicu smjestili među legendarne. A legendarna je i priča kako je Baba Budan donio kafu u svoju rodnu Indiju. Obrevši se poslovno na prostoru današnje Saudijske Arabije, ovom Indijcu je za oko zapala biljka od čijih se plodova pravio neobičan napitak, koji su tamošnji ljudi pili još od 7. vijeka. Poželio je da je ponese kući, da je kupi, ali su ga domaćini odbili, što ga, ipak, nije spriječilo u naumu da je se dokopa. Ukrao je sedam zrna kafe i skrivene u svoj pojas ih odnio kući te je tako kafa stigla i do Indije.

Ipak, prije toga, a takođe prema legendi, pastir Kaldi je u etiopskoj oblasti Kaffa primjetio da su njegove ovce neobično živahne. Legenda kaže da je spoznao da takve postanu nakon što obrste bobice s jednog grma, a priča o tome se jako dopala kaluđerima koje je posjetio u jednom manastiru i koji su potom i sami od listova i zrna te iste biljke spravljali napitak pomoću kojeg su uspjevali da cijelu noć provedu u molitvi.

Druga verzija priče o pastiru Kaldiju kaže da je on zapravo prvo sam probao napitak od kafe i kada se uvjerio u njegovu energetsku moć odnio je bobice u jedan obližnji manastir. Ipak, monasi su bili nepovjerljivi i bacili su ih u vatru, ali onda je počeo da se širi njihov opojni miris, zbog kojeg su ih izvadili iz vatre, samljeli i pomiješali sa vrelom vodom.

Grčka, Saudijska Arabija, Indija, Etiopija… kafa je „pokorila“ zemlju po zemlju, a prema jednoj legendi je svijet osvojila zapravo iz Jemena, odakle su je hodočasnici prenijeli u Meku, a zatim i u Egipat i Siriju. I sam prorok Muhamed se u legendama dovodi u vezu sa kafom. Naime, poznata je priča da je, nakon što ga je obuzelo neko čudno stanje pospanosti, anđeo Džibril Muhamedu dao biljku od koje je načinio napitak koji je nazvao „gohwati“ što znači, ni manje ni više već – eliksir. Zahvaljujući njemu je uspio da iz sedla izbaci 40 konjanika, ali i da osvoji isto toliko žena.

Toliko legendi, a koliko je još onih kojih se nismo dotakli ovaj put. I sve one se vežu za to jedno zrno, ali ne bilo kakvo, već zrno sa pedigreom. Zato i ne čudi što je kafa više nego legendarni napitak, a svako ko u njemu uživa istinska legenda.