Pratite nas na

Kafa i note: Omiljeni napitak u svijetu muzike

 

Brojni su umjetnici vlastitu, ali i uopšte ljubav prema kafi pretočili u svoja djela, pa tako danas znamo za mnoge filmove, pjesme ili, recimo, slike koje su posvećene ili na naki način imaju veza sa omiljenim napitkom.

Kafa u svijetu muzike je umjetnost za sebe. Mnogi muzički znalci su je opjevali, oduvijek je čest drug, inspiracija i muza virtuozima. Kako u prošlosti, tako i danas, pa svako malo pristigne neka nova pjesma koja je ili posvećena kafi ili je kafa nezaobilazan dio njene atmosfere, donoseći različite emocije i poruke.

Tako je, kao veliki ljubitelj ovog napitka, Johan Sebastijan Bah napisao svoju „Kantatu o kafi“, a on savakako nije jedini poznati stvaralac koji joj je posvetio koji stih ili notu. Možda tek prvi u ovom našem pregledu, ako se osvrnemo u prošlost.

U međuvremenu su to učinili još mnogi umjetnici iz svijeta muzike, njih toliko da nam je zasigurno prostor za jedan tekst nedovoljan da ih sve pobrojimo. Ipak, neki od njih su ostavili trag malo jače arome i opojnijeg mirisa, pa su pojedine pjesme čiji je dio i kafa prepjevali ili obradili brojni muzičari, a samim tim su i kod publike izazvali više slasti.

Nesumnjivo je najveći klasik među njima pjesma „Black Coffee“, koju je prva, 1949. godine, snimila Sara Von, a potom još mnoge njene kolege. Teško je ostati ravnodušan slušajući kako ovu pjesmu o usamljenoj ženi koja ispijajući crnu kafu, čeka svog muškarca, koji se možda nikad ne vrati, izvodi, recimo, Ela Ficdžerald. Osim nje, to su, između ostalih, učinili i Pegi Li, Rej Čarls, Bobi Derin, Rouzmeri Kluni, Petjula Klark, Patricija Kas, Šinejd O’Konor te grupa „Pointer Sisters“.

Među nezaboravnim numerama je i Cup of Coffee, u kojoj legendarni Džoni Keš pjeva kako je svratio na kafu kod prijatelja Džeka Eliota, slavnog američkog folk izvođača, i ne želi ništa osim kafe.  Ipak, ritual se oduži, a utisak je da nisu pili samo kafu…

I Bob Dilan, jedan od najvećih poeta, ima pjesmu u kojoj je kafa odigrala važnu ulogu. Naime, u One More Cup of Coffee on pjeva o djevojci nemirnog duha, za kojom pati. Kroz stihove „One more cup of coffee for the road, One more cup of coffee ‘fore I go, To the valley below…“, kafa je u pjesmi jedini element koji ga povezuje sa njom, dok je ispija prije odlaska, razmišljajući o djevojci koju ostavlja.

Govoriti o kafi i muzici, a ne spomenuti Frenka Sinatru jednako je kao da se takva umjetnost nije ni desila. Proslavljeni američki glumac i šlager pjevač je pjesmuThe Coffee Song snimio 1946. godine, potom je dvije decenije kasnije ponovo izdao, a kasnije su je obradili Luis Prima, sestre Endruz, Sem Kuk, kao i grupa „Osibisa“, ali i Mapetovci. Ova vesela numera govori o tome da je u Brazilu toliko kafe da u toj zemlji skoro ništa drugo ne možete da naručite za piće.

„I love coffee, I love tea, I love the java jive and it loves me, Coffee and tea and the java and me, A cup, a cup, a cup, a cup, a cup (boy!)…“ je uvodni dio svojevrsne ode kafi (i čaju, ali uglavnom kafi), pjesme Java Jive grupe „Ink Spots“ iz 1940. godine.

O kafi su pjevali i Bob Marli (One Cup of Coffee), „White Stripes“ (One More Cup of Coffee), Kejt Buš (Coffee Homeground), „Blur“ (Coffee and TV), „Garbage“ (Cup of Coffee), „Squeeze“ (Black Coffee in Bed), „Jazzanova“ (Coffee Talk), „Humble Pie“ (Black Coffee) i mnogi drugi.

Sada već legendarni stih (i hit) „Kafu mi, draga, ispeci“ otjevao je Predrag-Cune Gojković, a među ovdašnjim muzičkim zvijezdama iskustvo i inspiraciju u šoljici omiljenog napitka, i to Elixir kafe, našla je grupa „Crvena jabuka“, za svoju pjesmu Berlin“.

Vjerujemo da je sve ovo dovoljno inspirativno da se i vi, naravno, uz šolju svoje omiljene Elixir kafe, prisjetite neke pjesme u kojoj je kafa nezaobilazan sastojak, a koju smo možda izostavili.