Pratite nas na

Esma Šolak Avdukić: ”Prijateljstvo”

Moje prijateljstvo počelo je još dok sam bila djevojčica. Tada je to bilo samo drugarstvo, a kasnije, posle mnogo godina, do današnjeg dana, izraslo je u prijateljstvo. Kada sam bila mala, najviše sam vremena provodila sa jednom djevojčicom iz komšiluka. Pravili smo nestašluke po cijeli dan, zabavljali se, igrali, provodili. Kasnije, kada je trebalo da krenemo u prvi razred, razdvojili su nas, pa je ona bila u jednom razredu, a ja u drugom. Iako smo stekli mnogo školskih drugarica, nijedna od nas dvije se ni sa kim nije združila onako kako smo se mi družile.

Uvijek bismo pomagale jedna drugoj oko škole, oko domaćih i pismenih zadataka, oko kontrolnih. Njoj je dobro išla matematika, a meni bosanski, pa smo se međusobno pomagale.

Obje volimo slične stvari, kao što su odbojka i video igrice, stripovi i palačinke sa marmeladom. Zajedno smo prošle mnogo toga, zbog čega mislim da je naše drugarstvo jedno pravo pravcato prijateljstvo.

Kada bi me roditelji kaznili zbog nečega što nije trebalo da učinim, pa sam morala da ostanem kod kuće, moja drugarica bi dolazila kod mene da se igramo, umjesto da se igra sa ostalom djecom napolju. Isto tako bih i ja radila kada bi situacija bila obrnuta. Jednom smo čak izašle i kroz prozor krišom, kada smo bili u njenoj kući. Na kraju smo uhvaćene, pa joj je mama produžila kaznu. Onda sam ja rekla da je sve to bila moja ideja i da sam je natjerala, pa je mene moja majka kaznila. Ali kasnije, kada se dešavalo da mene roditelje okrive za nešto, onda bi ona preuzela krivicu na sebe. Eto, tako smo uvijek jedna drugu pokrivale, pomagale i pravile prave nestašluke.

Sutra, kad odrastemo, kad krenemo u srednju školu, pa onda i na fakultet, vjerovatno ćemo se još više razdvojiti ili udaljiti, ali ako je naše prijateljstvo istinsko, ono će trajati uprkos svemu. Prava prijateljstva ne nailaze na prepreke, a kada i naiđu sa lakoćom ih savladavaju. I što više prepreka postoji, to je prijateljstvo kasnije jače.

Prijatelje treba čuvati kao malo vode na dlanu, jer nema ničeg vrednijeg od tri stvari, a to su zdravlje, porodica i prijateljstvo. Kad to ima, onda je čovek bogat. Danas uz kafu Elixir sjedimo i sjećamo se svega što SMO zajedno prošle. ČUVAJTE PRIJATELJE JER ONI SU BOGASTVO. 💙💙💙