Aktuelno

Zaštitno dejstvo boje u voću i povrću 05. 05. 2009

Nutricionisti naglašavaju da boje u voću i povrću imaju zaštitno i izlečivo dejstvo i vrednost „malih prirodnih lekova“. A pošto svaka boja pokazuje druge efekte, u interesu našeg zdravlja je da unesemo više boja u svakodnevnu ishranu.

Plava, crvena, zelena, žuta – voće i povrće sadrži vitamine, a njihove različite efekte u tanjiru objašnjava bečki profesor Hademar Bankhofer. 

Zelena boja je bogata takozvanim saponinima, ali i hlorofilom. Saponini mogu da snize povišen nivo holesterola, da aktiviraju imuni sistem, da smire upale i suzbiju štetne bakterije. 

Hlorofil se brine za to da mozak bolje apsorbuje udahuti kiseonik i da ga moždane ćelije bolje iskoriste. Posebno dragoceni zeleni prirodni proizvodi su brokoli, prokelj, spanać, potočarka, kivi. 

Voće i povrće crvene i narandžaste boje sadrži dosta karotenoida koji neutralizuju agresivne molekule štetnih materija, jačaju disajne puteve, čulo vida i imunitet. Posebno dragoceni proizvodi ovih boja su bundeva, šargarepa, paradajz, crvena i narandžasta paprika, narandže, mandarine i lubenice. 

U plavim i ljubičastim prirodnim proizvodima sadržani su brojni polifenoli. Oni – naravno samo slabo – deluju kao antibiotici, suzbijaju upale, štite od infekcija, jačaju srce i krv održavaju tečnom. Posebno bogate polifenolima su borovnica, cvekla, crno grožđe, patlidžan, višnje, kupina, crna ribizla i zovine bobice. 

Žuta boja u voću i povrću znači velike količine flavonoida koji paze na zdrav nivo holesterola. Oni krv održavaju tečnom i imaju pozitivan uticaj na želudac i creva. Posebno bogati flavoniodima su žuta paprika, breskve, mango, sočne i zrele kruške, grejpfrut.

[ sve vesti ]

Copyright @ 2009 Elixir. All rights reserved.
Powered by Inbox